2015. október 20., kedd

Zebegény

A Dunakanyarban, egykor Hont, ma Pest megyében fekvő kedves falu 1200 lakossal. Az Árpád-kori alapítású község (Almás) mai neve birtoklástörténeti eredetű, a Pécsvárad melletti Zebegény (ma Szebény) bencés monostor nevét kapta meg. A török idők végére elnéptelenedett, majd a XVIII. században szlovák és (a szomszéd falvakból) német betelepülők építették újjá a falut.

Legjelentősebb műemléke a Jánszky Béla és Kós Károly tervezte, 1910-ben megépült, Havas Boldogasszonynak szentelt szecessziós templom, mely a magyar templomépítészet egyedülálló emléke.

A Kálvária-kápolna barokk ormozatos klasszicista építmény.

 A falu lakója volt Szőnyi István festőművész, akinek egykori lakóházában ma emlékmúzeum, kertjében Képzőművészeti Akadémia és Ifjúsági Művésztelep működik. A Szőnyi-házzal szemben található műemlék jellegű Öreghalom 1800 körül épült.
A falu felett álló, 1938-ban létesült Országzászló egyúttal nemzeti hőseink, tragédiánk emlékhelye (trianoni emlékmű). Kilátójából nagyszerű panoráma tárul elénk. Látványosak Zebegény szlovák parasztházai is. Az 1851-ben megépült hétnyílású völgyhidat a helyi lakosok Héthídnak nevezik.

Érdekes látnivaló Farkas Vince hajóskapitány hajózási gyűjteménye is.

Zebegény a déli-börzsönyi túrák kitűnő kiindulópontja, mivel vonaton és autóval is jól megközelíthető, de kishajójárattal összeköttetésben van a Duna jobb partján lévő Pilismarót-Dunaparttal is.
 A település minden évszakban kellemes kikapcsolódásra ad lehetőséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése