2015. október 19., hétfő

A Nepomuki Szent János szobor

  A Szobon felállított egyik legrégebbi szobor a Nepomuki Szent János szobor, melynek talapzatán az 1758-as évszám látható. Akkor még a falu vége volt itt, a mostani templom csak évekkel később épült fel. A szobor elhelyezése minden korban fontos helyet jelentett, hiszen a főút mellé került, szembe a Dunához vezető úttal, ahol régen a szobi rév volt. Aki közúton hagyta el a falut, előtte ment el, aki réven vagy hajón távozott Szobról, előtte ment le a Dunához. Később a mögötte kialakított téren épült fel az új szobi templom. Így a templomtér bal oldali sarkába került. Ez szerencsés hely volt egy olyan szentet ábrázoló szobornak, akit a lakosság tisztel, és sokan védőszentüknek tartanak. Nepomuki Szent János a hajósok és a vízimolnárok védőszentje. Mindezek a foglalkozások megtalálhatók voltak Szobon abban az időben is. Később még sok hasonló foglalkozású ember dolgozott a faluban.


  Nepomuki Szent János kultusza a XVII. század végétől a jezsuita rend kezdeményezésére terjedt el cseh, szlovák, osztrák és magyar területeken. A legendák szerint parasztszülők gyermeke volt, aki tehetsége révén pap, később királyi család gyóntatója lett. Hivatását igen szigorúan vette, és amikor Vencel cseh király féltékenységből a felesége gyónásának elárulását követelte, azt megtagadta. Meghurcolása után a király a Moldva folyóba ölette. A legenda alapján és a körülötte kialakult népi tisztelet miatt 1729-ben szentté avatták. Népi kultuszában a papság tisztelete, a titok megőrzése, a nyelv fékentartásának erénye jelenik meg. Vízben lelt mártírhalála miatt vízenjárók választották patrónusoknak, hajósok, révészek, vízimolnárok. Szentté avatása után ő lett a legnépszerűbb újkori szent, tiszteletére épült a legtöbb kápolna, és állították fel szobrát utak mellett tereken, hidakon, vizek mentén.
  Ipoly mentén épült XVIII. századi templomok közül többet is az ő tiszteletére szenteltek fel. Az ábrázolásokon Nepomuki Szent Jánost túlnyomórészt stilizálva, papi öltözékben, kezében feszülettel, fején papi föveggel jelenik meg. A mészkőből készült szobrot eredetileg színesre festették. Megtalálható szobra Drégelypalánkon, Bernecebarátiban, Kemencén. A szobrot 1917-ben újították fel először, ez a dátum van bevésve a talapzatba. 2011-ben restaurálták, átadására és újraszentelésére augusztus 20-án került sor, azonban nem festették színesre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése